Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2016 23:34 - ПЪЛНО РАЗКРИТИЕ 32
Автор: deusson Категория: Други   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.08.2016 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В страната на папагалите – повторението е майка на знанието!

 За жалост образованието повсеместно  е сведено до папагалско повтаряне и наизустяване дълбоко до подсъзнателно ниво. Разбира се, че да си учител е въпрос на призвание, но това се отнася и до лекарите, както и за всички професии за които ви дойде на ум. Да не ми кажете, че няма „чистачка по призвание”, е има, но това е въпрос, който се отнася до свободната воля. Призванието е онова дето все го търсим и му викаме „да намеря себе си”. Проблемът с призванието да си учител е, че е значително по-лесно да упражняваш професията на „старшия папагал” пред учениците при така изложения метод на обучение. Ако това, което „преподаваш” е извън всякакво съмнение и не подлежи на оспорване, не ти трябва учител, а оценител на запаметената информация по дадената дисциплина. Когато нещо се разминава с очевидното, ученика си е научил урока „да не пита”, защото на него не му трябват отговори защо „не е прав”, а са му нужно добри оценки с които да продължи по стълбичката на наизустяване и после да се реализира в папагалската страна. Ако все пак прояви неблагоразумието и забрави урока „да не пита”, въпросния повтаряш правото учение на коя да е дисциплина най-вероятно няма да стане „голям папагал”. Понеже така е устроена системата и „знанията” не се пилеят напразно. А от къде идват тези знания, може да му хрумне на папагалчето да попита? Е, това е безобиден въпрос, защото познаването на източника е част от образованието, от науката и персонално учените, които се занимават с наука.

Учените са странни птици, имат по-дълги пера и са много по-цветни от обикновено, защото те са важни за образованието.  Странното при тях е също, че те се занимават с наука, не я правят, не я работят – просто си се занимават, ама сериозно..! Много обичат да се занимават със сериозна наука, а не някаква си усмихната или не дай боже друга - отречена от сериозната.

Това, че науката признава незнанието си по даден въпрос свързан с конкретно явление или наблюдение не доказва нищо. За науката е важно всички отговори да се търсят единствено при нея и от нея. Всяка хипотеза трябва да изтърпи ограниченията на приетите от „сериозната” наука постулати и чак след това да и поиска разрешение за съществуването си. Това се налага, защото иначе ще настъпи хаос, в който така наречените „теории” ще станат жертва на „ненаучни открития”, направени от самозванци. Ето защо в образованието е сложен ред. Този ред е обезпечен от надлежния закон за това, но не закон естествен, открит от някоя наука, а закон на папагалската държава, която се грижи за всичко. Като се започне от това малките папагалчета да наизустят всичко в училище, но и основни команди, които да им послужат в по-нататъшния папагалски живот. Тези команди са забити дълбоко в подсъзнанието на малките пиленца, като например това, че „авторитета” когато ти говори, ти мълчиш и се съгласяваш, когато се наложи изпълняваш. Всичко, което „авторитета” пренебрегва ти си длъжен да го забравиш, така когато се случи два „авторитета” да говорят коренно различни неща по дадена тема, ти разбираш на мига, че това е научна дискусия и сменяш канала, защото това не ти е по образованието и така или иначе, те ще си се разберат.

Все пак се намират индивиди, които обръщат внимание на точно онези неща, за които „авторитета” се прави на „ни чул, ни видял” и започват да задават въпроси, първо на себеподобни, а току виж някой се изтървал да го изтърси на всеослушание. Такива вредни птици, обикновено се отстрелват, но когато това не е възможно, науката си има методи да дискредитира въпросните вредители. Разбира се, не всичко е толкова апокалиптично, моя грешка. Първо се започва с добро и в повечето случаи се оказва, че един папагал е цитирал друг папагал. Когато пък се случи въпросният „задаващ въпроси”, които не са уместни и с тях търси кусури на науката е склонен да нанеса вреда, макар да не му е това целта, на такъв му се обяснява, че науката не греши – тя се развива. Този ако е с акъла си ще се кротне и ще си замълчи. Ама не би, някой продължават да ровят и хвърлят пръст върху гърба си. Искали да знаят истината за това или онова. Понеже науката не може да отдели ресурси и да направи отдел „отговаряне на въпроси” на помощ идва държавата. Ама не „со кютек”, както ще си помислите, а „со кротце” и тя. Държавата прави закони и с това урежда нещата и недоразуменията. За целта папагалската държава се е снабдила с друг особен вид птици, които имат дарбата да повтарят заучени фрази, които задължително са извън дискутираната в дадения момент тема. Също така те си падат много по обещанията, обаче не им се получава изпълнението на дадените обещания. Точно затова държавата ги използва да правят законите, по които да се слага в ред целия хаос.

Тук е мястото да се намесят онези дето не знаят да си затварят човката. Те питат ли питат: Защо политиците не си изпълняват обещанията? Защо, та защо?

Защото, „драги ми господине” (а, това беше от друго царство, ама карай)… Защото всички обещават едно и също – да променят системата или да я накарат да заработи по-добре. Вътрешното противоречие на това обещание се корени във факта, че те ще използват механизмите и инструментите на същата тази система, т.е. с едни и същи действия и материали ще получат различен резултат. Ще кажете: „Всички лъжат”, което си е факт, но по-важен е другия факт, че в папагалската държава всички са недоволни от тази система, щом продължават да номинират свой избраник измежду обещаващите чудеса. Трябва да се отбележи и това, че гласуващия задължително пренебрегва следващия факт, че от него самия се иска за постигането на дадена цел от обещанието на избраника му да направи някаква саможертва или още по-лошо да прехвърли тази жертва в дълг на следващите поколения (още неизлюпените папагалчета). Как би могло да се случи това, ако я нямаше папагалската образователна система? Няма как!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deusson
Категория: Други
Прочетен: 94038
Постинги: 73
Коментари: 12
Гласове: 49
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031